Historik

Närpes Skolmusikkår är ett begrepp i Svenskfinland och är känd långt över landets gränser. Hundratals unga musikanter och drillflickor har genom åren varit med om många evenemang, konserter, turnéer, skivinpelningar och shower. Idag finns ca 175 ungdomar med i musikkåren, som har en vital och livskraftig verksamhet med tryggad återväxt och stabil organisation. Den nuvarande musikkåren har byggts upp med betydande stöd från, kommun, föräldrar och fonder, men startade en gång i mycket anspråkslösa former.

Närpes Skolmusikkår grundades 1958 av Frans Mattans, som då tillträdde en lärartjänst vid Närpes Medborgarskola. Därförinnan hade han under sex år varit folkskollärare i Norrnäs och där haft en liten blåsargrupp. Sin blåsarbana hade han inlett i hembyn Harrström och dess hornseptett. Sommaren 1957 gästade Langesund Guttemusikkorps Närpes och det var därifrån som Frans fick inspiration till att starta någonting liknande i Närpes.

På hösten 1958 började Frans spela med ett tiotal elever, mest pojkar. Man putsade upp en del gamla skyddskårsinstrument som legat oanvända. Det fanns också några privatägda instrument att tillgå. De första musikanterna kom från Näsby och Finby. Också några av Frans tidigare elever från Norrnäs var med. Den nya blåsorkesterns första uppträdande var vid medborgarskolans julfest 1958.

De första åren arbetade Frans Mattans helt ensam med orkestern, men han hade ekonomiskt stöd från kommunen via skolbudgeten. Det tog några år innan spelandet började ge resultat, vilket berodde på snabb omsättning på musikanter och avsaknad av ”know how”.  Orkesterns namn under de första åren var Centralskolans blåsorkester.

1963-67 var Leo Achrén dirigent för orkestern, men det var fortsättningsvis Frans som hade hand om undervisning och administration.

En milstolpe i musikkårens historia blev Wegeliusinstitutets blåsarkurs på SÖFF 1965. Där träffade Frans den norska blåsmusikexperten Leif Nagel, som därefter under många år med råd och dåd hjälpte Frans att bygga upp musikkåren efter norskt mönster. Nagel skaffade noter och instrument från Norge och ordnade plats för Frans på norska dirigentkurser.
Vid sångfesten i Mariehamn 1966 väckte Centralskolans blåsorkester stor uppmärksamhet. Den var vid sidan av Solf Musikskolas Blåsorkester den första ungdomsblåsorkestern som deltagit i en sångfest.

Sommaren 1967 hölls ett veckolångt blåsmusikläger i Skrattnäs skolan med Leif Nagel och Richard Kjelstrup som lärare. Vid denna tid var också Per-Håkan Jansson vicedirigent under ett par års tid. På lägret inövades bl.a. schlagers i norska arrangemang. Med på detta läger var också en tolvårig nybörjare på tuba – Anders Teir.

Följande år företog Närpes Skolmusikkår (som orkestern nu officiellt hette) en resa till Norge som Finlands representant på Norges Musikkorps Forbunds 50-årsjubileum i Oslo. Man besökte även vänorten Langesund. Clary Herrmans, lärarkollega till Frans Mattans i högstadiet, var med på denna resa som reseledare.

Läsåret som följde på norgeresan innebar för musikkåren en hel del nyheter och intensifierad verksamhet. Clary började med en grupp drillflickor som var de första drillflickorna i Finland. Frans började planera Trumpetens Dag, som skulle bli en finlandssvensk blåsorkestersamling i Närpes följande sommar. Yrkesmusiker från Vasa garnisonsmusikkår började komma till Närpes en kväll i veckan och ge undervisning. I maj hölls en kurs i marschering med norska lärare och då inövades det första programmet med formationsmarschering. Frans startade också en aspirantorkester, vilket inte funnits förut. Genom drillflickorna, marscheringsprogrammet och Frans aktiva marknadsföring fick musikkåren många spelningar utanför Närpes och började bli välkänd i Finland.

Trumpetens Dag i Närpes 1969 blev en lyckad tillställning med närmare 300 deltagare. Under de följande åren samlades de finlandssvenska blåsarna till Trumpetens Dag på olika håll i Österbotten enligt mönster från Närpes.

I maj 1972 gjorde musikkåren en EP-skiva och samtidigt ett TV-program. 1973 gjordes en resa till Sverige med bl.a. konsert i Västerås domkyrka. Under flera år spelade musikkåren också på Stafettkarnevalen i Helsingfors och på Borgbacken.

”Stafettkarnevalspappan” Carl-Olaf Homén ordnade så att musikkåren 1974 fick uppträda med drillprogrammet på friidrottslandskampen Sverige-Finland på Olympiastadion, vilket var musikkårens största framgång dittills.

1975 företogs en ny norgeresa, denna gång till Bodö och Fållafoss. På hösten 1977 genomgick musikkåren en stor generationsväxling i.o.m. att aspirantorkestern och A-orkestern sammanslogs till en ny musikkår. 1978 uppträdde man igen på lanskampen, och reste omedelbart därefter till blåsmusikfestivalen i Purmerend i Holland. På hemvägen besökte man även vänorterna Tönder och Västervik.

En längre planerad LP-skiva spelades in på våren 1979, och såldes i över tusen exemplar.

Den 1 augusti 1980 tillträdde Anders Teir tjänsten som kommunal musikledare i Närpes. Hans huvudsakliga arbetsuppgift bestod i att leda Närpes Skolmusikkår musikaliskt och administrativt. Han övertog därmed dirigentskapet av Frans Mattans, som fortsatte som instrumentlärare och som musikant i orkestern.

Trumpentens Dag anordnades för andra gången i Närpes i juni 1981, denna gång med över 400 deltagare. I juni samma år besökte musikkåren igen Fållafoss och Langesund.

I augusti 1982 uppträdde musikkåren igen vid landskampen, och godkändes genom det goda intryck man gjorde där till att uppträda vid friidrotts-VM i Helsingfors i följande år. Detta uppträdande blev kanske det mest spektakulära någonsin för Närpes Skolmusikkår, som detta år firade sitt 25-årsjubileum. Vid VM-avslutningen uppträdde Närpes Skolmusikkår som marching band med 128 medlemmar på planen och kunde ses i TV av en miljardpublik över hela världen. Detta uppträdande förbereddes minutiöst i över två års tid.

Redan i bussen hem från VM i Helsingfors smiddes nya planer. De äldre musikanterna hade bildat ett storband redan tidigare, men nu satte man ihop en helaftonsföreställning med storbandsmusik, sång, dans, spex och gamla rocklåtar på dialekt med Lasse Eriksson: Bigband Show. I november gavs den första showen i Yttermark UF:s lokal, och de följande åren producerades regelbundet en show per år som gavs på många olika ställen i området mellan Vasa och Lappfjärd. Höjdpunkten i bigbandets karriär var turnén till USA våren 1985 med showföreställning på Scandinavian Club i Fairfield, Connecticut.

Under de senaste 30 åren har Närpes Skolmusikkår gjort en lång rad turnéer i Europa och konserterat i Sverige, Norge, Danmark, Estland, Lettland, Tyskland, Österrike, Liechtenstien, Italien, Schweiz, Frankrike, Spanien, Holland, Belgien och England. Särskilt minnesvärda är kanske 17 mai-paraden för kung Haakon i Oslo 1996, konserten på (den tyvärr förbjudna) platsen rakt under Eiffeltornet 1997, vid EM i friidrott i München 2002 eller vid VM i friidrott i Helsingfors 2005. Skolmusikkåren uppträdde även vid EM i Helsingfors 1994 och 2012.

1985 arrangerade Närpes Skolmusikkår igen  Trumpetens Dag i Närpes, nu som en  internationell blåsorkesterfestival med orkestrar från flera länder. Festivalen hölls sedan vart tredje år fram till år 2000 och under denna tid besökte över 70 orkestrar Närpes. Finalen på den sista Trumpetens Dag var konserten på Centralidrottsplanen med Electric Banana band och konsert med alla orkestrar följande dag, där Janne Schaffer var gitarrsolist.

1995 utgavs musikkårens utomhusrepertoar på CD.

Våren 1997 gav Närpes Skolmusikkår sin första samkonsert med en känd artist. Det var Triple & Touch och simhallssalen fylldes två gånger om. På hösten samma år var Robert Wells i turen, och därefter har musikkåren samarbetat med många artister, bl.a. Janne Schaffer, Björn J:son Lindh, Östen med resten, Sofia Källgren, Marion Rung, Laura Voutilainen, Sharon Dyall och Kalle Moraeus.
Det var i.o.m. dessa artistkonserter som Närpes Skolmusikkår började vända sig till den stora publiken och göra konserter i det stora formatet. Hösten 2000 togs nästa steg i denna riktning. Anders Teir var då på en Björn&Benny-konsert i Scandinavum i Göteborg. På denna konsert framförde olika artister, grupper och spelmanslag låtar av Björn Ulvaeus och Benny Andersson, vilket inspirerade Anders till en liknande konsert i Närpes med musikkåren och lokala artister följande år. Evenemanget fick namnet Waterloo Show och drog fulla hus. Våren 2002 år handlade Eurovishow om eurovisionslåtar och 2003 gav man Big Bang Show som bestod av sextiotalsmusik. Två år senare var det dags för Show Up! med Geir Rönning som en av de manliga solisterna. Exploshow 2007 och Shower Power 2010 var de senaste i raden av närpesproducerade shower. Sammanlagt har de fem showerna setts av ca 35.000 personer över hela Österbotten.

Musikkårens snabba utvecklig och intensiva verksamhet har möjliggjorts av ett starkt kommunalt stöd och av stark uppbackning från föräldrarnas sida.

Genom beslut i kommunalfullmäktige i mars 1982 inrättades formellt Närpes musikskola, vilket till en början innebar endast en omdöpning av musikkårens normala verksamhet. Inom kort blev musikskolan en självständig organisation och har idag utvecklats till musikinstitutet Legato, med vilket musikkåren har ett nära samarbete.

Närpes Skolmusikkår har idag ca 175 aktiva, av vilka 52 drillflickor. Undervisning ges av musikledaren på heltid samt av timlärare ca 40 timmar i veckan. Besättningen utgör en nästan fullständig symfonisk blåsorkester, och återväxten är tryggad i alla stämmor.

Kortare fakta:

 • Grundades av Frans Mattans 1958
 • De första musikanterna kom från Näsby & Finby
 • Till en början var man ca 10-talet musikanter (mestadels pojkar)
 • Orkesterns namn var först Centralskolans blåsorkester
 • En milstolpe: Wegeliusinstitutets blåsarkurs på SÖFF 1965.
 • 1963-67 var Leo Archén dirigent för orkestern
 • 1966: Uppträdde vid sångfesten i Mariehamn
 • 1967 bytte namn till Närpes Skolmusikkår.
 • 1969 plockade man in drillflickor i arrangemanget (första i Finland)
 • 1969 ställde man till med Trumpetens Dag i Närpes
 • 1972 spelade musikkåren in sin första EP-skiva
 • 1974 fick musikkåren uppträda på friidrottslandskampen Sverige-Finland på Olympiastadion
 • LP-skiva spelades in på våren 1979
 • Den 1 augusti 1980 tillträdde Anders Teir tjänsten som musikledare
 • 1982 uppträdde musikkåren igen vid landskampen
 • I november 1982 gavs den första showen i Yttermark UF:s lokal
 • Musikkåren har showat under åren med artister som: Triple & Touch, Robert Wells, Janne Schaffer, Östen med resten, Sofia Källgren, Marion Rung, Sharon Dyall, Kalle Moraeus, Kristin Siegfrids och Geir Rönning